NHL – Kiekkoilua katsomossa

EA Sportsin NHL-pelisarja on ollut suomalaisten suosiossa jo miltei 30 vuoden ajan, eikä se varsinaisesti ole mikään ihme, kun ottaa huomioon kuinka kiekkohullua kansaa suomalaiset ovat. Eikä myöskään siis liene mikään yllätys, että joka vuosi ilmestyvä “Änäri” myös myy kymmeniä tuhansia kappaleita jo pelkästään ilmestymiskuukautenaan fanien kiiruhtaessa ostamaan tuoreinta versiota.

Sarjan ensimmäisen osan, vuonna 1991 julkaistun NHL Hockeyn jälkeen NHL-sarja on kehittynyt niin pelillisestikin kuin teknologialtaan välillä vauhdikkaammin, välillä taas hitaammin. 90-luvulla nähtiin merkittävimmät teknologiset harppaukset kuten esimerkiksi 3D-grafiikka ja pelitilanteisiin reagoiva selostus. 2000-luvulla kehitys on ollut ajoittain vähemmän dramaattista ja pahimmillaan kahden peräkkäisen osan suurin ero on ollut joukkuekokoonpanoissa.

Fanituksen jatkeena

Luonnollisestikin monet Änärin pelaajista ovat kiekkofaneja oikeassakin elämässä, joten merkittävää NHL-pelien suosiossa on se, että pelaaja pääsee pelaamaan suosikkijoukkueellaan ja ihailemallaan kiekkotähdellä. Ovatpa jotkut faneista niinkin fanaattisia, etteivät suostu pelaamaan kuin omalla suosikkijoukkueellaan. Mikä sen tunnelmallisempaa kuin haastaa kaveri oman suosikkijoukkueen pelipaita päällä, joten ei muuta kuin suunnaksi Supportersplace ja paitaostoksille seuraavaa peli-iltaa varten.

Suomalaisten kiekkofanitus ei ole myöskään jäänyt huomaamatta EA Sportsilta, sillä Suomi on niitä harvoja maita, joissa peleistä julkaistaan ajoittain myös lokalisoidut, suomalaisilla kiekkotähdilllä varustetut kansitaiteet. Näiden lisäksi vuodesta riippuen, EA on julkaissut peleistään Suomessa useita erikoispainoksia, kuten esimerkiksi NHL 15:sta Liiga-Editionin, jossa ennakkotilaajilla oli mahdollisuus ostaa peli oman SM-liiga joukkueensa logolla.

Urheilupelistä peliurheiluksi

Samoin kuten taide mukailee todellisuutta ja todellisuus taidetta, on myös urheilupelien ja itse urheilun raja hämärtynyt, sillä useat urheilupelit ovat nykyään suosittuja e-urheilun harrastajien ja ammattilaisten keskuudessa, mukaan lukien tietysti myös NHL-sarja. Kenellekään ei varmaankaan tule yllätyksenä, että NHL-pelien hallitseva maailmanmestari on tällä hetkellä suomalainen. Myös palkintopotti on kunnioitettavat 100 000 dollaria.

Harva pelisarja on yhtä pitkäikäinen kuin NHL ja se lienee myös ainoa, josta on sarjan ensimmäisestä osasta lähtien julkaistu uusi versio jokainen vuosi jo miltei kolmen vuosikymmenen ajan. Ei siis ihme, että sarja on historiansa aikana herättänyt paljon tunteita sekä puolesta että vastaan. Joka tapauksessa, harva asia tässä maailmassa on niin varma kuin jokasyksyinen Änäri.