Pro Evolution Soccer 2015 – Day One Edition PC-peli

Videopelimaailmasta tuskin löytyy yhtä perinteikästä taistelua kahden huippulaadukkaan pelintekijän välillä kuin FIFA:n ja Pro Evolution Soccer, PES:in kamppailu jalkapallopelin herruudesta. Makuasioista ei tietenkään voi kiistellä, mutta uusin PES antaa mojovan vastauksen EA Sportsin monopolille.

PES keskittyy perusasioihin eikä viitsi siten lähteä FIFA Ultimate Team korttipakkojen kanssa häsläämiseen tai Youtube-analyyseihin jokaisesta bugista. Juuri tämän takia PES toimittaa pelaajille realistisen ja dynaamisen kokonaisuuden mahtavalla pelattavuudella ja uskottavilla pelaaja profiileilla. FIFA tarjoaa ehkä hieman paremman graafisen kokonaisuuden mutta PES keskittyy tekemään pelaajista realistisen kokonaisuuden.


Esimerkiksi Ronaldon vapaapotkutyyli, Robbenin spurtit ja Welbeckin filmailu ovat kaikki todella lähellä täydellisyyttä. FIFA tarjoaa komean kokoelman kikkoja, mutta ne ovat erittäin kaukana todellisuudesta kun taas PES keskittyy harhauttamisen fysiikkaan: suunnanmuutos, painonsiirto, jalkatyöskentely ja jne.

PES on hyvä koska se tuo ruudulle ja pelaajan käsiin jalkapallon perusteet hienosäätöjen sijaan. Kaikki muu onkin plussaa. FIFA Ultimate Teamia on todella vaikea päihittää, varsinkin silloin kun joukkueiden lisenssit suosivat EA Sportsia PES:n sijaan. Toki tämä ei ole mikään tekosyy mutta toisaalta pelintekijöiden lähtökohdat muuttuvat jos toisella on miltei monopoli asema lisenssien neuvottelussa.

PES tulee kovalla vauhdilla ja EA Sportsin on syytä vilkuilla selän taakse sillä he ovat tuudittautuneet omaan asemaan liian kauan. PES otti opikseen viime vuosien virheistä ja nyt he ovat back in business!